Hakkında

Homeros, Ilyada ve Troya, 3000 yıldır dünya kültür, sanat, bilim ve edebiyatını etkilemeye devam ediyor. Edebiyat, arkeoloji ve tarihin kesiştiği bu önemli konunun araştırma tarihi çok eskilere gitse de konuyla ilgili her şeyin kesin bir cevabı henüz verilebilmiş değildir.

Mitolojik bir öyküyle başlayıp, tarihsel ayrıntılarla devam eden ve arkeolojik buluşlarla zirveye ulaşan bu çetin konu hakkındaki sorular, 101 değil 1001 de olabilirdi. Ancak Troya'nın 10 kenti gibi, konuları 10 ana bölüme ayırarak, Antik Dönem'den günümüze kadar yapılmış çalışmaları herkesin anlayabileceği bir dil ve derinlikte sunmayı amaçladık.

İnsanları binyıllardır etkileyen bir ozanın, bir destanın ve bir kentin ardındaki büyü nedir?
Anlatılan destanın ne kadarı gerçek, ne kadarı hayal?
Troya diye bir yer var mı aslında?
Savaşın unutulmaz kahramanları yaşadı mı gerçekten?
İşte bu ve benzeri konuların açıklaması ilk kez 101 soru ve cevapla bir arada...

Prof. Dr. Rüstem ASLAN
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı’ndan mezun oldu.

1988 yılında Prof. Dr. M. Osman Korfmann’ın başlattığı yeni dönem Troya kazılarına öğrenci olarak katıldı. Lisans sonrasında Tübingen Üniversitesi’nde (Almanya) Prof. Korfmann’ın yanında Troya ve Troas konusunda yüksek lisans ve doktora çalışması yaptı. 1988 yılından itibaren Anadolu’nun farklı bölgelerindeki (Tekirdağ, Urfa, Diyarbakır) arkeolojik çalışmalarının yanı sıra, aralıksız bir şekilde Troya kazılarına katıldı. 2005’te Prof. Korfmann’ın ölümü sonrasında Troya Kazı eşbaşkanlığını yaptı. 2013 yılından itibaren Troya Kazı başkanlığını yürütmektedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Rüstem Aslan’ın Troya ve Troas konulu Türkçe, İngilizce, Almanca çok sayıda kitap ve makalesinin yanı sıra, İngilizce ve Almanca’dan çeviri kitapları da vardır.