Troya Savaşı Nasıl Bitti?

45

Troya Savaşı'nın savaş alanında, yani Troya'nın kent kapısı önündeki Akhilleus ve Hektor mücadelesi sonrasında kazanılmadığı açık. İlyada'nın sonu, aynı zamanda savaşın sonu değildir. Homeros, savaşı değil sadece onun bir bölümünü, yani "Peleusoğlu Akhilleus'un öfkesi"ni anlatır. Akhilleus ve Hektor arasındaki çatışma, İlyada Destanı'nın doruk noktası da olsa, savaşın sonucu bu çatışmaya bağlı değildir.

s4801
Troya Savaşı'nın sonunu anlatan M.Ö. 670 yılına tarihlenen en eski Troya Atı betimlemesi (Mykonos Vazosu).
Savaş, Troya aşağı kent savunma duvarları ile, Skamandros Nehri'nin arasındaki tozlu ovada devam eden acımasız çatışmalar sonrasında da sonuçlanmamıştır. Zafer ve yenilgi insanların kafalarında olup bitmiştir. Akhalılar'dan Odysseus'un bir at yapıp, içine en iyi savaşcıları doldurup bir hediye gibi verme fikri ve ona karşı Troyalılar'ın Kassandra ve Laokoon'un uyarılarına kulak asmayıp, tahta atı kentin içine almaları her şeyin sonunu hazırlamıştır.
Bir başka sözle, savaşın belirleyici karakterleri Hektor ile Akhilleus değil, Odysseus ve Kassandra'dır. Hektor ve Akhilleus silahlarla savaşırlar, buna karşın Odysseus ve Kassandra ise kelimelerle, kavramlarla, fikirlerle savaşmaktadırlar. Savaşı Akhalar kazanırlar, çünkü Odysseus'un fikri işlemiştir. Troya yerle bir olur, çünkü çok dil dökmesine rağmen Kassandra Troyalılar'ı ikna edememiştir. Troyalılar'a göre hediye hediyedir, silah ise silahtır. Tanrılara gelince, onlar da bu hileye ortak olup, Troya'nın yakılma yıkma kararını verirler. Troyalılar mitolojinin acımasız ve adaletsiz tanrılarının planlarına karşı koyamazlar ve görkemli Troya kenti yerle bir olur.

Bölümler