1988'den ölümü 2005 yılına kadar Troya kazılarını yöneten Prof. M. Osman Korfmann'ın ölümünden birkaç yıl önce dile getirdiği Troya Barışı projesi şunları kapsamaktaydı:
- Siyasette barış: Yakın gelecekte, tarih ve mitoloji zengini Troya'da; konferanslar ve toplantılar düzenlenebilir. Cenevre, Davos, Brüksel, Washington, Camp David yerine, barış görüşmeleri Troya/Çanakkale'de yapılabilir.
- Doğayla barış: Bu bölgede örnek olacak bir şekilde geliştirilebilir. Karamenderes deltası, göçmen kuşların kuzey-güney rotasında çok önemli olan bir konaklama yeridir. Bu bölge, az rastlanan ve koruma altındaki kuş türleri için koruma alanı işlevi görmektedir. Bir başka amaç ise, Homeros'un İlyada'sında da geçen hâlâ varolan bitki türlerini korumak ya da bazılarını yeniden yetiştirmek olmalıdır.
- Kültürde barış: Günümüzde Troya kazı buluntuları, 44'ten fazla müze ve koleksiyonlara dağılmış durumdadır. Troya Hazine'sine ait buluntular 7 farklı yerdedir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı müze ile buluntular -geçici bir süre için de olsa- bulundukları yere geri dönebilir Burada yeni, barışçıl ve birleştirici fikirler ve girişimler pekçok sorunun aşılmasında büyük rol oynayabilir. Yani siyasette, doğada ve kültürde barış, Troya Barışı fikrinin temelini oluşturmaktadır.