İlyada Destanı'nın Ne Kadarı Gerçek?

59

s6201
M.Ö.5.yüzyıla tarihlenen vazoda Ajax'ın Akhilleus'un cenazesini taşıması
Homeros'un destanlarında Troya Savaşı'nın geçtiği MÖ 2. bine ait arkeolojik öğeleri şöyle sıralayabiliriz: Miken saraylarında bulunan Linear B yazısının çözülmesiyle; artık Mikenlere ait bazı tipik kelimeleri, isimleri ve nesneleri kesin olarak bilmekteyiz. Bunlar arasında Troyalı kadın ve kölelerin de ismi yer almaktadır.

s6202
M.Ö.1200'lere tarihlenen Miken çanağın üstündeki savaşcı betimlemeleri.
Ayrıca Miken dönemi buluntuları arasında en iyi tanınan sapı gümüş işlemeli olan bir tunç kılıçtır. Bu kılıçtan İlyada'da iki kez söz edilmektedir. Bunun yanı sıra İlyada'daki Miken dönemi kalıntılarından bir başkası da savaş arabalarıdır. İlyada'daki askeri giysilere işaret eden en önemli buluntusu ise Miken ve Tiryns'e pek uzak olmayan Midea bölgesindeki kazılarda mezar odasında açığa çıkartılan dövme tunçtan yapılmış zırhdır. Savaş teçhizatı arasında domuz dişleri nedeniyle "erkek domuz dişli miğfer" olarak anılan ve yukarda da adı geçen miğferden Yunanistan'ın pek çok bölgesinde bazen resmedilmiş olarak, bazen de buluntu olarak ele geçmiştir. İlyada'daki sarayların anlatımları da büyük bir olasılıkla eski bir geleneğe dayanmaktadırlar.
s6203
Girit-Knossos'da bulunan M.Ö. 1500 ait boğa başı ve çifte balta.
Örneğin Priamos'un, Menalaos'un ve Odysseus'un saraylarında bir bodrum kat da bulunmaktadır. Bu tür yapılara hem Miken'deki hem de Troya'daki kazılarda yeteri kadar rastlanmıştır. Bu arkeolojik buluntulara, Hitit metinlerindeki Wilusa (Ilios/Troya) konusundaki verileri de eklediğimizde Ilyada Destanı'nda gerçek bir özün olduğu ispatlanmaktadır. Bu gerçek özlerden en önemlisi ise Troya Savaşı'dır.

Bölümler