Troya Yıkıldıktan Sonra Ne Oldu?

30

Homeros'un İlyada Destanı'nda anlattığı dönemlerde, yani MÖ 1200'lerde Anadolu'nun batısında, Hitit Birliği üyesi bir dizi Luwi devletinin olduğunu Hitit belgelerinden biliyoruz. Wilusa (İlios/Troya); Hermos (Gediz) ile Kaikos (Bakırçay) ırmakları boyunca yer alan Seha ülkesi ve başkenti Abasa (Ephesos) ve Mira ülkesi gibi.

s3301
Kyros'dan Kserkes Dönemi'ne (M.Ö. 547-479) kadar Doğu Akdeniz'deki önemli yerleşmeler.

Troya Savaşı'na denk düşen MÖ 1195/80 yılları sonrası için elimizde yazılı Hitit kaynakları olmadığı için, bu dönemdeki söz konusu devletlerin nasıl sona erdikleri konusunda kesin bir şey söylemek çok zordur. Ancak İlyada'nın ozanı Homeros sayesinde, Son Tunç Çağı'na ait bilgiler kısmen korunagelmiştir. Konuya arkeolojik olarak baktığımızda, Homeros Troyası MÖ 1180'lerde yıkıldıktan sonra, kent, orada yaşayan insanlar tarafından yeniden onarılır (Troya VIIa). Kısa bir dönemden sonra bu yerleşim evresi de bir yangınla MO 1100'ler de yeniden yıkılır (Troya VIIb1 evresi). Bu dönemden kısa bir süre sonra ise Balkan öğelerinin gözüktüğü yeni bir kültürün (Troya VIIb2 evresi) ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Arkeolojik terminolojide "Karanlık Dönemler" olarak nitelendirilen bu dönem MÖ 8. yüzyıla kadar devam eder. Troya'da çok zayıf bir yerleşmenin olduğu bu dönem MÖ 8. yüzyıla kadar devam eder. MÖ 8. yüzyılda, Grek koloni kentleri kurulmaya başlanırken, Troya harabelerinde Grekler tarafından kutsal alan inşa edilir ve kent bundan sonra İlion adıyla anılır.

Ancak daha sonraki tarihçiler Troya Savaşı sonrasındaki siyasi gelişmeler hakkında bazı bilgiler vermektedirler. Homeros kaynaklarından bağımsız bir şekilde, Lydialı tarihçi Ksanthos (MO 5. yüzyıl) Troas Bölgesi'nde yaşayan Phrygler'in, Troya Savaşı'ndan sonra, Anadolu'ya göç etttiklerini yazmaktadır.

Bölümler