Akhalar'ın Limanı Nerededir?

53

M. Osman Korfmann Troya'daki kazılarına başlamadan önce, Troya limanın nerede olduğunu, Akhaların gemilerini nereye yanaştırtıklarını ve bununla bağlantılı diğer sorulara cevap aramak için Beşik-Yassıtepe ve Beşik Siviritepe'de 1982'den 1987 yılına kadar kazılar yapmıştı. Bu çalışmalar sırasında, Bozcada'nın hemen karşısındaki Beşik Koyu'nun dolma süreci araştırılmış ve ayrıca, Çanakkale Boğazı'nı geçmek için uygun rüzgarı bekleyen gemilerin demir atmasına oldukça elverişli olan koyun kuzey kıyısında MÖ 13. yüzyıla tarihlenen bir mezarlık da keşfedilmiştir.

s5601
Korfmann'nın Bozcaada'nın hemen karşısındaki Beşik Koyu ile Beşik-Yassıtepe ve Sivir Tepe'de yaptığı çalışmalar limanın burası olduğunu ortaya koymuştur.
Beşik Koyu, binyıllar, yüzyıllar boyunca boğazın şiddetli akıntısına karşı koyabilmek için, seyrek olan güney rüzgarlarını bekleyen gemicilere sığınak olmuştur. Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. İlhan Kayan'ın yaptığı jeomorfolojik araştırmalar, bu koyun 6000 yıl önce dolmaya başladığını ve zamanla bir lagun görünümü aldığını göstermiştir. Koyun, liman olarak Osmanlı dönemine kadar kullanıldığını ise Pîrî Reis'in anlatımlarında bulmaktayız. Ayrıca Cezayirli Hasan Paşa'nın 1770 yılında Beşik Koyu'nun oldukça yakınına yaptırttığı köşk de, bu limanın ne kadar uzun süre kullanıldığını bize ispatlamaktadır. Troya'nın önemi ve zenginliği Çanakkale Boğazı'ndaki geçişleri kontrol edebilmesinde yatmaktaydı. Beşik Koyu'na sığınmak zorunda kalan ticaret gemilerinin ödedikleri vergiler ya da haraçlar Troya'yı zenginleştirmiştir. Yani Troya'ya zenginliği rüzgar getirmiştir. Bu da yerleşmenin neden bu kadar güçlü savunma duvarlarıyla çevrildiğini kolayca bize açıklamaktadır.

Bölümler